Waar mountainbiken en avonturen in de wildernis elkaar ontmoeten: op pad met Joey Schusler

Met zijn roots stevig verankerd in de wildernis van Colorado, is Joey Schusler echt een kind van de Rocky Mountains. In zijn jeugd speelde hij er al in de lokale bossen, bouwde hij er zijn eigen raceparcours en dompelde zichzelf uiteindelijk onder in de downhill scene waarin hij het opnam tegen de andere top riders in de Enduro World Series.

Tegenwoordig stapt hij om de sensatie van het avontuur te voelen op de fiets en bestaat er voor hem niks mooiers dan het plannen en uitvoeren van een epische mountainbiketrip. De zelfvoorzienende bikepacking trip die hij recent in New Mexico heeft gemaakt is een goed voorbeeld van zo’n avontuur! Joey is daarnaast ook een getalenteerde filmmaker en hij verlaat zelden het huis zonder een camera.

We vinden het een grote eer dat we Joey tot onze ambassadeurs mogen rekenen – al helemaal omdat we weten dat hij net zo veel van avontuur houdt als wij.

Beschrijf jezelf in drie woorden.

Gelukkig, vrolijk, intens.

Gewone pedalen of klikpedalen?

Klikpedalen! Maar af en toe ook gewone voor een beetje afwisseling.

Hoe ben je met mountainbiken begonnen?

Ik bouwde als kind al kleine tracks in het bos en deed vanaf mijn 13e mee aan wedstrijden. Het is een levenslange passie en toewijding.

29 of 27,5 (in het geval je het je afvroeg, dit gaat om de bandenmaat)?

Ik vind beiden fantastisch, maar momenteel heb ik een 29er.

Eiwitshake of biertje na je rit?

Bier.

Wat motiveert je om buiten op ontdekking te gaan?

Frisse lucht, prachtige uitzichten, blijvende herinneringen met vrienden. Ik ben gek op de uitdaging van het samenstellen en realiseren van een epische trip.

Kun je ons iets vertellen over je meest epische rit tot nu toe?

Mijn favoriete bikepacking trip ooit was in de Kaukasus in Georgië met mijn goede vrienden Ross, Brice en Sam. We hebben er een korte film, The Trail to Kazbegi, over gemaakt. Het was leuk om op deze manier onze ervaring te delen. Die bergen waren ongelooflijk mooi en de eeuwenoude voetpaden waren fantastisch om op te fietsen.

Vooruitkijkend, welke plannen heb je voor het komende jaar?

Met de huidige staat van de wereld en de wereldwijde pandemie is het moeilijk te zeggen hoeveel internationale reizen ik kan maken. Ik had wel een bikepacking trip in Tadzjikistan gepland voor september, maar dat moeten we nog afwachten. Ik zal zeker de Colorado Trail gaan rijden – 800 kilometer ongerepte singletracks van Denver tot Durango, hier in mijn prachtige thuisstaat Colorado.

Met of zonder handschoenen?

Zonder!

Wat is het gestoordste wat je ooit hebt gedaan uit naam van het mountainbiken?

Waarschijnlijk de hoge Andes in Peru ingaan op mijn eerste bikepacking trip. Het was alles of niets vanaf de start van deze grote missie, totaal geen warming up!

Waarom raad je komoot aan anderen aan?

Voor avonturen op de fiets is het absoluut cruciaal om een plan te hebben en te weten waar je heen gaat. Komoot is de beste tool die ik ken om je te helpen deze avonturen van de grond te krijgen en om al je avonturen op de fiets bij te houden.

Hoe gebruik je komoot om je avontuurlijke geest te behouden in het huidige klimaat met beperkte mogelijkheden om naar buiten te gaan?

Ik heb me vermaakt met het bijhouden van mijn lokale ritten vanaf mijn achterdeur en het bedenken van nieuwe routes voor de zomer, als we hopelijk weer wat grotere avonturen kunnen beleven.