Verantwoord buitensporten

We weten allemaal hoe belangrijk het op dit moment is om sociale interacties te beperken. Maar dat betekent niet dat we helemaal niet naar buiten kunnen gaan. Experts moedigen ons zelfs aan om actief te blijven in de buitenlucht. Dit is niet alleen goed voor de fysieke gezondheid en ons immuunsysteem, het helpt ook met het verwerken van de stress die velen momenteel voelen. Voor ons outdoorliefhebbers is het natuurlijk geen groot nieuws dat fietsen, wandelen of hardlopen goed is voor je fysieke en geestelijk gezondheid. Maar in de huidige situatie moeten we allemaal verantwoordelijk handelen om onszelf en anderen te beschermen.

Het is belangrijk om de officiële richtlijnen voor jouw regio te volgen. Voor degenen die naar buiten kunnen hebben we hier de belangrijkste aspecten van verantwoord buitensporten samengevat.

Fietsen, wandelen en hardlopen doe je alleen

Velen van ons houden ervan om samen te sporten en het is een van onze favoriete sociale activiteiten: hardloop- of fietsrondjes met vrienden na het werk of in het weekend. Maar op dit moment moeten we even afscheid nemen van gezamenlijke ritten, onze hardloopgroep, of groepswandelingen en moeten we ons houden aan de social distancing richtlijnen. Fietsen, wandelen of hardlopen doe je dus alleen, of met iemand uit je eigen huishouden. De beste manier om onze gemeenschap te beschermen, is dus door niemand te ontmoeten. In plaats daarvan kunnen we elkaar online ondersteunen.

Vermijd drukke plekken

We hebben allemaal wel een favoriete plek om te sporten: die ene rustige weg met perfect glad asfalt, of juist dat mooie rondje om het meer in het park waar je van prachtige zonsondergangen kunt genieten. Helaas ben je waarschijnlijk niet de enige. Nu iedereen deze mooie plekken opzoekt kan het wel eens lastig zijn om 1.5 meter afstand te houden. Daarom is dit juist het perfecte moment om op de kaart te kijken en de minder bekende plekken op te zoeken. We weten zeker dat er zelfs in jouw buurt nog verborgen pareltjes te ontdekken zijn.

Blijf in je eigen regio

Dichte grenzen maken buitenlandse reizen onmogelijk. Maar langere reizen in je eigen land vergroten ook het risico COVID-19 te verspreiden, aangezien er ook ergens getankt, gegeten en getoiletteerd moet worden. Natuurlijk kunnen we interacties proberen te beperken, zelf eten meenemen en verder niemand proberen te zien… maar het is toch veiliger om je eigen omgeving te verkennen. De tijd voor grote avonturen komt wel weer.

Ga niet over je grenzen

Na intensieve fysieke inspanning is het lichaam vatbaarder voor infecties. Experts noemen dit het open window effect en dat willen we nu vermijden. Daarnaast willen we geen extra druk op onze zorgsector veroorzaken, doordat we bijvoorbeeld een ongeluk krijgen op een lastige mountainbikeroute of op grote snelheid onderuit gaan met de racefiets. Het is dus beter om het voorlopig even een beetje rustiger aan te doen.

Luister naar lokale autoriteiten

Komoot is natuurlijk geen expert op het gebied van gezondheidszorg en we kunnen ook geen juridisch advies geven. De situatie is veranderlijk en verschilt per regio. Volg dus altijd lokale richtlijnen van overheid en zorgprofessionals op en respecteer de geldende restricties.

Kun je niet naar buiten?

We zijn ons ervan bewust dat het in sommige landen momenteel niet toegestaan is om naar buiten te gaan. We hopen van harte dat je hier snel weer de mogelijkheid hebt om op je fiets te stappen of te gaan hiken. Om je te helpen de tijd op een leuke manier te verdrijven en om ervoor te zorgen dat je in contact blijft met de komoot-community, organiseren we een serie digitale evenementen en workshops op het gebied van outdooravonturen en routeplanning. We moedigen je ook aan om je oude avonturen opnieuw te beleven.

Onthoud tot slot dat alle bergtoppen, haarspeldbochten en trails er nog steeds zullen zijn als dit allemaal voorbij is. En als het eindelijk weer mogelijk is om grote avonturen te beleven, zullen we er juist nog meer van genieten. Maar op dit moment is jouw gezondheid en die van anderen belangrijker dan welk avontuur dan ook. We moeten ons allemaal verantwoordelijk gedragen om onszelf én anderen te beschermen. De buitenlucht in gaan helpt ons in deze tijd niet alleen om fit en geestelijk gezond te blijven, we kunnen juist nu onze eigen omgeving herontdekken en genieten van de verborgen schatten die voor onze neus liggen.

Pas op jezelf. Sport alleen. Verken je eigen regio.