Sanne Hitipeuw: eerst wielrenster, daarna advocate

Sanne is een avonturierster in hart en nieren die niks liever doet dan op de fiets mooie nieuwe plekken ontdekken. Ze houdt van mooie slingerweggetjes en verlaten gravelpaden en heeft het geluk gehad dat ze de laatste paar jaar van beiden veel heeft kunnen ervaren. Sanne is advocate van beroep, maar geeft momenteel de prioriteit aan het fietsen. Daardoor heeft ze fantastische tochten kunnen maken die haar tot het uiterste op de proef stelden. 

Haar liefde voor alles op twee wielen en passie voor het ontdekken van nieuwe plekken maken haar een perfecte ambassadeur voor komoot!

Lees meer over Sanne in het korte vraaggesprek hieronder:

Omschrijf jezelf eens in drie woorden:

Klein. Heel klein.

Wat is het raarste dat je ooit hebt gegeten tijdens een rit?

Durian. Toen ik een fietstocht door Indonesië maakte, at ik regelmatig Durian tijdens een stop. De vrucht wordt veel verkocht in kleine kraampjes op straat en qua smaak kun je het vergelijken met vanillevla, knoflook, ui en schimmelkaas – en dat tegelijkertijd. Met een ammoniakachtige ondertoon. In Azië is het verboden om durian mee te nemen in hotels, restaurants of andere openbare gelegenheden, omdat de geur zó sterk is dat de “stank” urenlang in dezelfde ruimte blijft hangen. Het heet niet voor niets de stinkvrucht. Ik vind het in ieder geval lekker. Echt een vrucht die je moet leren eten.

Wat is de grootste fout op het gebied van kleding die je hebt gezien of meegemaakt?

De eerste versie van mezelf tijdens mijn eerste keer op de fiets. Op sneakers, in een sportbroekje, vest, helm scheef en niets dat bij elkaar paste. Ik zag er niet uit!

Wat motiveert je om er op de fiets op uit te gaan?

To get to know the unknown.

Schijf- of velgremmen?

Vanuit een sentimenteel oogpunt, velgremmen. Klassiek, en esthetisch mijn voorkeur. Functioneel gezien? Absoluut schijf!!! Past veel beter bij mijn rijstijl. Ik hou van de bergen en rijd ook graag in slecht weer.

Vertel eens over je meest epische rit tot nu toe?

Mijn recente trip door de Alpen en Tirol. Het was een 4 daagse MTB-route van berghut naar berghut. Fotograaf Vincent Engel (@elevenspeedloservincent) had de route uitgezet en we gingen samen op pad. Ondanks dat het MTB-trails waren (o.a. Gold See trail), reden we op gravelbikes met bike bags (Vincent dacht dat dat wel kon). Dit was mijn eerste ervaring met Alpen MTB-trails en mijn eerste rit met mijn nieuwe Diverge dus ik was best nerveus, ook omdat ik een lichte vorm van hoogtevrees heb. Ik denk dat 50% van de tocht hike-a-bike was. Met de fiets op mijn rug over smalle paden, bedekt met sneeuw, langs super steile ravijnen. De gehele tocht was een groot avontuur en alles wat ik deed lag constant buiten mijn comfort zone. Het was een grote uitdaging over paden die amper toegankelijk waren en eigenlijk ook niet geschikt voor een gravelbike. Toch deden we het. En… the views were to die for. Het was episch.

Welke plannen heb je voor het komende jaar?

Ik zou dit jaar naar Noorwegen gaan. Thema/concept: 3 weken outdoor, onherbergzaam, gravelen, avontuur, bikepacken, kamperen met een rooftoptent/daktent en een 4 wheel drive. Maar vanwege COVID ging dat niet door. Nu is het Oostenrijk geworden. Volgend jaar? Hopelijk alsnog Noorwegen en Maleisië.

Wat is het meest ongebruikelijke voorwerp in je toolkit?

Ik ben 1.56m ‘lang’. Mijn fiets is zo klein, dat ik met maatje 44 niet eens ruimte heb om de “gebruikelijke items” mee te nemen, laat staan de “ongebruikelijke” . 😉

Wat is de grootste game-changer op het gebied van fietsen voor jou geweest?

Te veel om op te noemen. Maar de meerdaagse bikepackingtrips hebben de drang naar avontuur nog meer vergroot.

Waarom zou je komoot aanraden?

Omdat het gewoon de beste routeplanner is die er is! Gravelroutes, weg, mtb, hiken? Komoot biedt het allemaal! Het biedt me zoveel inspiratie voor mooie routes (de Highlight feature is mijn absolute favoriet), dat mijn ritten steeds mooier en mooier worden.

Op welke manier helpt komoot je avontuurlijke spirit levend te houden in het huidige klimaat met beperkingen op naar buiten gaan?

Ik kan uren besteden aan het plannen van de “perfecte” route. Ook voor trips die nog niet eens concreet zijn. Eigenlijk plan ik van Highlight naar Highlight zodat ik alle gave plekken kan meepakken. Komoot laat me dromen over heel veel moois.