Rijden en emotionele rust, met Sanne

Duitsland is misschien niet de meest bekende fietsbestemming, maar voor de Nederlandse Sanne heeft het een speciale plek in haar hart. Het is namelijk waar ze zichzelf als fietser gevonden heeft en waar ze zich realiseerde waar voor haar de echte waarde van fietsen ligt.

De doorslaggevende rit staat bij Sanne in het geheugen gegrift en is één van haar favoriete komoot-ritten tot nu toe: een 800-kilometer lange route tussen Amsterdam en Berlijn,

Ik ontdekte dat ik door de vrijheid van alleen op de fiets van plek naar plek te reizen – helemaal onafhankelijk, en totaal op mezelf aangewezen – volledig in het moment kan leven. Toen ik eindelijk onder de Brandenburger Tor doorreed na 3,5 dag op de fiets en ik me realiseerde dat het me gelukt was… was dat denk ik wel iets om trots op te zijn.

Die tocht bracht haar langs schilderachtige slingerweggetjes en prachtige historische monumenten. Het was zo leuk dat Sanne zegt dat ze vaak overweegt om het allemaal nog eens over te doen.

Terwijl ze op haar ritten vaak door de mooiste landschappen komt, zit voor Sanne de echte waarde van het fietsen in de kans om tot haarzelf te komen. Toen haar vader overleed vlak nadat ze afstudeerde, was haar manier om dit verlies te verwerken zich in haar nieuwe carrière als advocaat te storten, en haar emoties te negeren. Toen ze zich realiseerde dat ze door het leven snelde, zonder ooit te pauzeren om ergens van te genieten of dingen te waarderen, richtte ze zich op fietsen om haar wat emotionele ruimte te bieden:

Als ik terugkijk op de herinneringen die ik heb aan al mijn trips, realiseer ik me dat alleen zijn met mijn gedachten – en nieuwe plekken ontdekken, uitdagingen aangaan en nieuwe routes rijden – me helpt om met beide benen op de grond te blijven… en rust op emotioneel gebied te vinden. Ik denk dat dit de reden is waarom ik fiets.”

Het vredige duingebied van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is één van de plekken die Sanne genoeg ruimte om na te denken geeft. Met haar grote variëteit aan wegen en gravelroutes, en de prachtige landschappen, van weidse stranden en mooie bossen tot glooiende duinen, is dit één van Sanne’s favoriete komoot Highlights. En Highlights zijn ook de reden dat Sanne komoot zo leuk vindt:

Met komoot kan ik de mooiste paden en de beste gravelroutes vinden. Ik ben bijna neurotisch in het zoeken naar goede plekken – en ik kan mezelf helemaal verliezen in het plannen van de ‘perfecte’ route.

De trip die ze nu enthousiast met komoot aan het plannen is een avontuurlijke tocht langs de noordkust van Schotland…

“… we gaan in Schotse berghutjes, ‘bothies‘ genaamd, overnachten. Geen water, geen elektriciteit, geen verwarming. Eigenlijk alleen maar een dak boven je hoofd. Dit staat al jaren op mijn bucketlist en ik heb er superveel zin.”

Sanne houdt niet van te ver vooruit plannen, dus haar toekomstige avonturen zijn nog niet helemaal uitgekristalliseerd. Als je het interessant vindt om te zien waar haar ritten haar het komende jaar brengen, volg Sanne dan hier op komoot.

Images by @ elevenspeedloservincent