“Lange fietstochten, bike-to-run avonturen, en zoveel mogelijk ontdekken”: een gesprek met Hillary Allen

Op zevenjarige leeftijd was Hillary Allen getuige van een zogenaamde “wardrobe malfunction” waardoor ze bijna voorgoed op jongens was afgeknapt. Tijdens een lokale 5 km wedstrijd was de koploper onderweg naar de finish. Helaas voor de jonge Hillary was er iets helemaal mis met de outfit van deze man. In haar woorden: “alles (en dan bedoel ik echt alles) hing naar buiten”. En hoewel het nog een tijdje duurde voor ze weer eens verliefd werd op een jongen, heeft deze gebeurtenis haar later niet tegengehouden. 

Gelukkig is ze door het incident ook niet afgeknapt op hardlopen. Hillygoat, zoals ze bekend staat op sociale media en onder trailrunners, heeft haar bijnaam te danken aan haar snelheid en behendigheid op lange runs over bergachtig terrein. Als professionele trailrunner die door een paar grote namen gesponsord werd, deed ze mee aan wedstrijden op afstanden tussen de 50 en 145 kilometer. Totdat ze letterlijk van een berg afviel. Het ongeluk werd breed uitgemeten in zowel online als geschreven media en door Hillary zelf. Het is dan ook een intrigerend verhaal: succesvolle pro-atleet heeft een levensbedreigend ongeval. Hoe komt ze hier weer van terug?

Maar het is haar gelukt. En hoe! Naast het terugwinnen van haar hardloopconditie, begon ze als onderdeel van haar revalidatie met een nieuwe sport. Een sport die haar ook helpt bij het verwezenlijken van haar doel om “zoveel mogelijk van de wereld te ontdekken”.

En die sport is fietsen. Gravelbiken om precies te zijn. Een paar jaar geleden stapte ze een fietsenwinkel binnen in haar woonplaats Boulder (Colorado) en kocht ze een groene gravelbike die al snel de bijnaam “Kermit” kreeg. En nu, gewapend met Kermit en haar trailschoenen, is ze de pionier van de sport die ze zelf uitgevonden heeft: bike-to-run avonturen (en dat is precies wat de naam al zegt: naar het begin van de trail fietsen, schoenen aantrekken, de berg op- en afrennen, en terug naar huis fietsen).

Dankzij deze combinatie kan ze op nieuwe manieren avonturen beleven en heeft ze de ruimte voor haar favoriete bezigheid: het verkennen van nieuwe plekken, “Er is altijd wel wat nieuws te ontdekken. Dat kan een fysieke plek zijn of juist iets in mezelf. Elke keer dat ik er op de fiets op uit ga voel ik me een betere versie van mezelf en het is mijn favoriete manier om de wereld te ontdekken.” Het is daarnaast ook haar favoriete manier om fit te blijven. Haar plannen voor de nabije toekomst zijn onder andere om “lange fietstochten te maken, bike-to-run avonturen te beleven en zoveel mogelijk nieuwe plekken te ontdekken. Zelfs zonder wedstrijden is dat mijn favoriete manier om te trainen.”

De ervaringen die ze onderweg heeft zijn net zo leuk als het ontdekken zelf. En de verhalen die ze overhoudt aan deze ervaringen maken het afzien de moeite waard: “een epische ervaring die me altijd bij zal blijven is een gravelrit in Alta Badia, Italië. Aan het begin waren de gravelwegen nog goed, al waren ze wat steil op sommige plekken. Tegen het eind kon ik bijna alleen nog maar met mijn fiets lopen op het losse grind met stijgingspercentages van 20 – 22 %! Maar dat was niet eens wat er zo episch aan was. Dat was juist het afdalen. En om het nog interessanter te maken begon het na twee minuten fietsen al te regenen. Vier uur later was ik compleet verkleumd, wat de afdaling extra pittig maakte (ik moest zelfs een paar stukken naar beneden lopen). De warme douche na afloop was de beste beloning ooit!”

Als je Hillary volgt weet je al dat ze veel op reis is. Ze weet dus als geen ander dat het soms spannend is om op nieuwe plekken goede fiets- en hardlooproutes te plannen. “Met komoot kan ik onaangename verrassingen, zoals op de steile, natte rit in Alta Badia, vermijden. Komoot heeft alle informatie die ik nodig heb om gave routes te maken, rondjes te combineren, veilig te blijven… en niet te verdwalen!”   

Of ze nu een trailrun doet in de Alpen, of een fietstocht maakt in haar thuisstaat Colorado, Hillary gelooft dat avontuur allemaal om perspectief draait. “Je hoeft niet de hele wereld rond te reizen om de gaafste trailrun of fietstocht te vinden. Misschien vind je die wel in je eigen achtertuin, maar heb je tot nu toe nog niet de kans gehad om het te ontdekken. Dat idee motiveert me, waar ik ook ben, en of ik nu aan een wedstrijd mee doe of juist niet.”

Je kunt Hillary’s avonturen op haar komoot-profiel volgen.