Komoot’s Torino-Nice Rally voor vrouwen

In september 2021 werd de eerste editie van komoot’s Torino-Nice Rally voor vrouwen (TNR) verreden: een zware, 700-kilometer lange rit over de spectaculaire cols en bergwegen tussen Turijn en Nice. De droom van Lael Wilcox werd werkelijkheid: 20 vrouwen van over de hele wereld ontmoetten elkaar aan de start in Turijn om gezamenlijk deze route te rijden. Het resultaat? Een onvergetelijke week vol kameraadschap en avontuur. 

De originele Torino-Nice Rally was bedacht als zelfvoorzienend bikepackingevenement waarin rijders hun grenzen opzoeken en de focus niet ligt op als eerste finishen. Het beklimmen van al die cols en het afmaken van de route is op zichzelf al een gigantische uitdaging. En dit jaar was de beroemde rally nog net wat specialer. Komoot was dit jaar namelijk de officiële sponsor van het evenement, én onze bloedeigen ambassadeur, Lael Wilcox, heeft een paar weken na het evenement een diverse groep vrouwen op de been gebracht om dezelfde route in de laatste week van september nog een keer gezamenlijk mee te rijden.

Lael droomde er al jaren van om deze fantastische route een keer te rijden. Daarnaast  promoot ze al jaren het bikepacken onder vrouwen. In een artikel in Radavast zei ze dan ook dat in het concept van een TNR voor vrouwen deze twee dromen samenkomen. Bovendien komt een route volgens haar echt tot leven door zo’n soort evenement, en geeft het gezamenlijk rijden van een rally enorm veel inspiratie en ideeën:

Bikepacken is zo inspirerend. Als je omringd bent door mensen met positieve energie en je verder geen afleiding hebt begin je nog grootser te dromen. Een vriendschappelijke groepsstart helpt hier alleen maar bij, zonder de druk om een race te winnen is iedereen veel relaxter en krijgen de rijders de tijd elkaar te leren kennen en ideeën uit te wisselen.

Nu de eerste Torino-Nice Rally voor vrouwen voorbij is kunnen we wel stellen dat het een doorslaand succes was. 

Katherine Moore was een van de deelnemers aan de rally. Volgens haar was het een geweldige ervaring vol kameraadschap en de perfecte motivatie voor toekomstige avonturen (precies zoals Lael had gehoopt):

Eerst twijfelde ik of ik wel 600 bergkilometers aan zou kunnen, maar ik ben toch maar in het diepe gesprongen. Ik schreef me in en sloot me aan bij rijdsters uit heel Europa voor een week in de bergen. En de TNR bleek veel meer te zijn dan alleen spectaculaire hoge bergpassen, Italiaanse espresso’s, en ovenverse Franse stokbroden: ik ben weer thuisgekomen met een hele club inspirerende nieuwe vrienden. Je kunt echt waardevolle vriendschappen sluiten als je samen zulke uitdagingen doormaakt en de TNR voor vrouwen was hierop geen uitzondering.

Lael was de hele week superblij om andere enthousiaste vrouwen zoals Katherine te ontmoeten en gezamenlijk dezelfde uitdaging aan te gaan. Samen gingen ze de cols over en deelden ze informatie over de beste bevoorradingspunten (vooral espressotentjes en pizzeria’s), goede kampeerplekken, en, in één geval, een open berghut om beschutting tegen de woeste weersomstandigheden in de Alpen te vinden. 

Een avontuur op de fiets is natuurlijk niet compleet zonder lekke banden, mechanische problemen, het nodige slecht weer, en uitdagingen op het gebied van bevoorrading. En dat was bij de TNR voor vrouwen natuurlijk ook het geval. Maar de deelnemers zullen zich toch vooral de nieuwe vriendschappen, geweldige sfeer, uitzichten en heerlijke pizza’s herinneren.

Bekijk Lael’s paklijst op de Radavist of check haar Collectie op komoot.

Tot volgend jaar…Happy Bikepacking!

Foto’s © Rugile Kaladyte