Je leven plannen rond je gravelbike: interview met Gijs

Gijs Bruinsma weet waar hij van houdt: “Gravelriden.” En hij weet ook waarom: “Omdat ik niets liever doe dan nieuwe wegen ontdekken.” Maar net als met alles wat met outdooravonturen te maken heeft, zit er meer achter deze bondige uitspraak. Gijs is een Nederlandse gravelrider uit Zeist. En hij houdt niet “zomaar” van gravelriden. Als mede-eigenaar van een bedrijf dat fietsevenementen organiseert, en als professionele locatiescout voor een aantal fietsmerken, draait het leven én de carrière van Gijs om fietsen.

Net als voor veel andere komoot-gebruikers, is het plezier van het vinden van nieuwe paden één van de hoofdredenen dat hij van fietsen houdt. En hij gebruikt komoot net zo lief voor het ontdekken van lokale gravelpaden als voor het verkennen van exotischere uithoeken van de wereld.Als we hem vragen naar zijn favoriete komoot-Highlight twijfelt hij geen moment: “Ik hou vooral van onverharde stukken en mijn favoriet is de gravelklim naar het hoogste punt in Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug.

Het natuurgebied – het op één na grootste bosgebied van Nederland, dat meer dan 100 vogelsoorten herbergt – ligt maar 20 km van zijn huis in Zeist af.

Iets verder van huis, bracht een recente verkenningstocht voor een evenement hem naar Uganda. Deze trip onderstreepte weer wat hij het mooiste aan fietsen vindt: ondanks een zorgvuldige planning, gebeurt er altijd wel wat onverwachts!

In Oost-Afrika is niets wat het lijkt. De route bracht me door prachtige kleine plaatsen en ik heb vriendelijke mensen ontmoet – ervaringen die ik van tevoren niet had verwacht. Fietsen brengt je echt dichterbij je omgeving.

Fietsen brengt je niet alleen in aanraking met de omgeving waar je doorheen fietst, maar het brengt je in sommige gevallen ook dichter bij de krachten van de natuur. Voor het verkennen van een andere route was Gijs in het westen van Duitsland, waar hij solo een korte gravelronde reed in vrij zware omstandigheden:

…het weer was heftig – ijskoud en slagregens, maar het gaf me magische momenten in de wildernis.”

Komoot kan het weer niet voor je bepalen, maar draagt zeker wel bij aan het vinden van mooie routes. Eén van de dingen die Gijs zo goed vindt aan komoot, is het idee dat de tool beter wordt gemaakt door de mensen die er aan bijdragen:

Komoot  is afhankelijk van jouw bijdragen aan de community, en jij bent ook weer afhankelijk van de informatie die ander lokale gebruikers delen.

Gijs heeft nog een aantal Tours die hij met komoot wil plannen op zijn bucketlist staan, inclusief een gravelbikepacking trip in Marokko. Hij zegt hierover: “De Dirty Kanza staat nog hoog op mijn lijst, maar niet voor dit jaar… In plaats daarvan wil ik weer naar Marokko gaan. Ik ben er als tiener al eens met de trein geweest, als mid-twintiger met de fiets, en als dertiger met mijn partner en een backpack. Nu is het tijd voor een midlife trip op m’n gravelbike! 

Je kunt de avonturen van Gijs hier op komoot, of hier op Instagram volgen, en bekijk zijn fietsevenementen bedrijf hier.