Lael Wilcox heeft honderdduizenden kilometers op haar fiets afgelegd. Soms voor een ultra-endurance evenement zoals haar recente deelname aan de Hope 1000 ride in Zwitserland, soms met als doel om een FKT (fastest known time) neer te zetten, en soms gewoon voor de lol of om tijd met de meiden in het GRIT programma (Girls Riding Into Tomorrow) door te brengen. Ze vindt niks leuker dan op de fiets te zitten in alle denkbare weersomstandigheden en overal ter wereld, en ze heeft veel ervaring en kennis die ze kan delen. Haar advies aan de beginnende bikepacker is echter simpel: als je het wilt proberen, ga er dan gewoon voor!
Ter ere van de nieuwe en verbeterde bikepacking content op komoot, hebben we Lael gevraagd om haar advies voor beginnende en gevorderde bikepackers te delen. En het zal je zeker opvallen dat – ook al is ze zelf al op ontelbare avonturen geweest – de dingen waar zij voor vertrek rekening mee houdt, ook gelden voor een complete beginner. En dan nu over naar de ervaringsdeskundige zelf…

Bikepacken hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Bind een slaapzak op je fiets, misschien nog een matje, of zelfs een tent. Stap je deur uit en ga een paar uur fietsen. Vind een goede slaapplek. Eet wat. Ga slapen. Sta op en fiets weer naar huis.
Het leuke aan bikepacken zit hem in twee dingen: aan de ene kant de besluiten die je zelf neemt en aan de andere kant juist de onvoorspelbare dingen die gebeuren. Waar wil je naartoe gaan? Hoe wil je er komen? Waar ga je slapen? Wat ga je eten? Wie gaat er met je mee? Hoe is het weer?
Mijn eerste advies is om niet overweldigd te raken door alle mogelijkheden. Ga zo snel mogelijk een keer bikepacken. Het hoeft niet meteen perfect te zijn. Je hoeft niet alle spullen te hebben. Probeer het een keer, en dan nog eens. Misschien gaat het de tweede keer beter. Ik garandeer je dat je veel te weten zult komen over jezelf, en over je voorkeuren.
Het belangrijkste is om de deur uit te stappen. En dan zijn er drie belangrijke elementen om te overwegen: de route, wat je meeneemt, en of je alleen gaat of in gezelschap.

Een route kiezen
Overal ter wereld zijn er bikepackers die mooie routes ontwerpen. En op komoot kun je veel prachtige Collecties en Tours vinden. Je kunt ook je eigen route bouwen. Kies je start- en eindpunt, selecteer je fietsstijl en bekijk het resultaat. Ik doe dit zelfs in mijn eigen woonplaats Anchorage, Alaska, en wat ik dan ontdek verbaast me vaak – kleine verbindingsweggetjes door buurten, nieuwe wegen om naar bekende plekken te gaan. De afwisseling die dit geeft is leuk. Fysiek en mentaal op een nieuwe plek komen. Dat houdt het spannend.
De bepakking die je meeneemt op je fiets
Wat heb je eigenlijk nodig? Sowieso een slaapzak. Wat nog meer? Eten! Wat wil je eten? Wil je koken? Heb je een hoofdlamp nodig om ‘s nachts te kunnen zien? Het is niet het einde van de wereld als je iets vergeet. Neem het gewoon de volgende keer wel mee. Hoe lichter de fiets, hoe leuker het is om erop te fietsen. Neem dus niet te veel mee. Ik raad een warm, lichtgewicht jack van harte aan, en misschien een extra paar sokken als het nat weer is. Draag meerdere laagjes. Het is ideaal als je al deze laagjes tegelijkertijd aan kunt hebben om warm te blijven.
Wie gaan er met je mee?
Ga je met vrienden of familie, of juist helemaal alleen? Allemaal goede opties, die voor heel verschillende ervaringen kunnen zorgen.
Maak een plan en ga naar buiten! De enige fout die je kunt maken is thuisblijven. Veel plezier!
En dat waren ze, Lael’s tips voor de eerste (of tweede of derde) keer dat je gaat bikepacken.
Volg hier Lael’s avonturen op komoot.
📷 Rugile Kaladyte
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.